News Projects Profile Contact

Guggenheim Helsinki

Contemporary art museum • Helsinki, Finland • international competition

Facing the seafront and the neo-classical city to its back, the Guggenheim Helsinki is part of the water and the city alike. Its stepped elevation creates a dynamic presence at the shore refering to the scale of the historical cityblock, whilst its unique cast-glass skin reflects the varied conditions of water. The building establishes a new model for art museums, by integrating display, learning and social functions along one continuous path meandering through a cluster of volumes. A wide range of gallery spaces with distinct character, varying in proportion, lighting and atmosphere, offers high flexibility in creating numerous configurations. The building is designed to use the minimum amount of energy possible. Its orientation and thermal performing facade responds to the sun path and allows for natural daylight throughout the building. • In collaboration with ARUP